tel: 061-16-90-979

info@pitajknjigovodju.com

ponedeljak-petak: 09 do 17h

Beograd Palilula Kovinska 21 b

Računovodstvo

Organizovanje proslave na firmu

Laptop, kolica za kupovinu i novogovišnja dekoracija

Kao što znate, bliže se novogodišnji i božićni praznici se bliže. Samim tim se i razmišlja o prazničnom slavlju. Neke firme takođe organizuju i proslavu za svoje zaposlene. Nije loše zabaviti se i nagraditi svoje zaposlene, a i sebe nakon završene radne godine. Da li ste znali da je organizovanje proslave na firmu nešto što može da se sprovede u delo i to veoma lako, jer postoji poresko oslobođenje. U daljem tekstu ću obraditi najbitnije delove vezane za organizovanje proslave na firmu i  pod kojim uslovima možete da ostvarite poresko oslobođenje.

Sa neba pa u rebra

Da pređemo odmah na stvar i zato sledi pitanje: “Kako da ne platim porez, a platim kompletnu žurku za zaposlene?“. Kad me već pitate ili vas zanima evo ovako. Potrebno je da se proslava tj. aktivnost u cilju izgradnje boljih odnosa između samih zaposlenih u firmi, organizuje u skladu sa odredbama člana 18a Zakona o porezu na dohodak građana. Sve drugo bi značilo da trebate da platite određeni porez na cifru koju plaćate za proslavu. 

Čovečuljak i novac
Ovo nije izbegavanje plaćanja poreza niti savetovanje za tako nešto, nego je poštovanje propisa koji vas oslobađaju poreskih obaveza.

Organizacija proslave na firmu: Kako da ne platim porez?

Moram da napomenem da pravo na poresko oslobođenje može da se ostvari i kod organizovanja sportskih događaja, odnosno aktivnosti zaposlenih koje se sprovode u cilju poboljšanja zdravlja zaposlenih ili kako smo napomenuli gore u tekstu u cilju izgradnje boljih odnosa između zaposlenih tj. poslodavca i zaposlenih. Pravo na poresko oslobođenje se može ostvariti na sledeće načine:

  1. Potrebno je da su aktivnosti ovog tima sadržane u opštem aktu firme.
  2. Ako se aktivnosti sprovode na osnovu obrazložene odluke poslodavca koja ima potrebne podatke o
    prirodi događaja i njihovoj svrsi.
  3. Ukoliko pravo na učešće u takvim aktivnostima ostvari minumum 70% zaposlenih. 
  4. Ako 70% zaposlenih već koristi pravo na navedene aktivnosti. Od tih 70% se izuzimaju zaposleni koji imaju dokumentaciju za opravdano odsustvo (bolovanje, godišnji odmor i drugi razlozi).
  5. Ukoliko je organizacija proslave na firmu dokumentovana (troškovi aktivnosti) na način da se može utvrditi vrsta i visina troškova.
  6. Plaćanje se vrši sa računa firme na račun dobavljača.
Žena koja gleda kroz lupu
Pažljivo pročutajte ove ulove i to je dovoljno da znate da li možete da napravite proslavu ili ne.

Koja još obaveza postoji?

Poslodavac je dužan da dokumentuje, evidentira i uputi pozive za aktivnosti zaposlenima. Takođe bi trebalo da čuva račune za proslavu ili sportski događaj. Ako neko od zaposlenih nije u mogućnosti da prisustvuje događajima iz opravdanih razloga potrebno je to evidentirati i potkrepiti dokumentacijom. Ovo je sve što bi trebalo da vas zanima, a vezano je za organizovanje proslave na firmu. Dalje idu više tehničke stvari stope poreza itd., ali ima i odeljak za paketiće i poreski tretman proslave za decu zaposlenih.

Mozak i papiri
Već vam je upola spržen mozak od knjigovodstvenog jezika, tako da savetujem da slobodno stanete sa čitanjem, dovoljno je.

Žurka bez poreza i doprinosa

Ukoliko su ispunjeni uslovi pod kojima se može ostvariti poresko oslobođenje, a koji su propisani članom 18a Zakona o porezu na dohodak građana kao i odredbama Pravilnika, poslodavac, osim što je oslobođen obračuna poreza, ne mora ni da obračuna doprinose. To znači da u svim ovakvim situacijama kada se na određena primanja zaposlenog (pod primanja se misli na cenu koju je poslodavac platio za proslavu zapsolenog) ne plaća porez na zarade i ta primanja se trebaju izuzeti i iz osnovice za obračun doprinosa. Ovo se ne odnosi na redovne poreske obaveze koje stižu svakoga meseca, tj. redovne poreze i doprinose koji se svakako plaćaju. Ovo se odnosi isključivo na cifru koju ste platili za “provod zaposlenog“. (zakupljeno mesto i hranu u restoranu, ručak, piće itd.)

Paketići za decu zaposlenih

Usled novogovišnjih i božićnih praznika moguće je i darovati paketiće deci zaposlenih, a pritom ne platiti porez. Granica do koje se ne plaća porez je 10100 dinara po detetu za sada. Paketići se odose na decu do 15 godina. Ove granice su propisane Zakonom o radu. Tačnije 10100 dinara je neoporezivi iznos. Sve preko 10100 dinara po detetu se oporezuje tj. plaćaju se porez i doprinosi. Evo praktičnog primera: Zaposleni ima jedno dete kojem ste vi kupili poklon za 20000 dinara. Neoporezivo je 10100 dinara, znači 20000 din. – 10100 din. = 9900 din. Na tih 9900 dinara se obračunavaju porez i doprinosi. Nije lako objasniti poreske stope i obračun poreza i doprinosa, ali ako vam je to porebno pitajte knjigovođu. Generalno gledano svi gledaju da se uklope u 10100 dinara što je više nego pristojna cifra za paketić.

Organizovanje proslave na firmu uključuje i paletiće za decu.
Veoma je lepo obradovati decu zapsolenih za praznike.

Organizacija proslave na firmu i programa za decu zaposlenih

Praznični program za decu zaposlenih je takođe veoma lepa stvar, ali i veliko iznenađenje za mališane. U slučaju da se angažuje  pozorišna grupa ili pak samostalnih umetnika, isplata ovim licima se vrši na osnovu autorskog ugovora (ugovora o autorskom delu). Prilikom isplate licima zaduženim za aktivnosti “zabave dece“ plaća se porez po stopi od 20% kao i doprinos za penzijsko i invalidsko osiguranje po stopi od 25,50% za fizička lica koja su osigurana po drugom osnovu. 

Organizovanje proslave na firmu, decak i zec
Organizovanje proslave na firmu može da uključi i decu koja bi uživala u zabavi i paketićima.

 Za fizička lica koja nisu osigurana plaća i doprinos za obavezno zdravstveno osiguranje po stopi od 10,3%, na osnovicu koju čini bruto prihod umanjen za 43% normiranih troškova koji se primenjuju za izvođenje umetničkih dela. Moguće je i angažovanje samostalnog umetnika koji je osiguranik – fizičko lice kome je reprezentativno udruženje u kulturi utvrdilo status lica koje samostalno obavlja umetničku delatnost i njemu se prilikom uplate obračunava porez na dohodak građana po osnovu ugovora o autorskom delu. Kao što vidite računica nije nimalo jednostavna i prepušta se računovodstvu ili knjigovođi.

Organizovanje proslave na firmu nije veliki posao ako imaš dobru računovodstvenu službu. Veoma je bitno da razumeš širu sliku i da se opredeliš za opciju koja ti najviše odgovara. Ovaj tekst je tehničkog karaktera i prosto je nemoguće uprostiti ga više od ovoga. Za sva dodatna pitanja, šta čekate pitajte knjigovođu. 

Povezani tekstovi

Ivan Obućina vlasnik knjigovodstva Pitaj knjigovođu

Ivan Obućina

knjigovođa i poreski savetnik

Vlasnik sam knjigovodstva Pitaj knjigovođu i prva osoba koju ćeš kontaktirati ako imaš pitanje koje ti zadaje probleme. Koristi tekstove sa mog sajta kao iskustvo ili podsetnik koji može da ti pomogne.

Ivan Obućina
Posebno izdvajamo
Posebne akcije
novac

Akcija dobrodošlice

prva 2 meseca saradnje 30% popusta

Kontaktiraj me i saznaj više o akciji dobrodošlice za nove saradnike.

ljudi u kancelatiji

Akcija za novootvorene

prva 2 meseca saradnje 5000 dinara

Kontaktiraj me i saznaj više o akciji dobrodošlice za nove saradnike.

knjigovođa i poreski savetnik

Postavite besplatno pitanje knjigovođi pre odlaska

Nijedan problem nije nerešiv i stoga pređimo sa reči na dela. Postavite pravo pitanje i dobićete konkretan odgovor.

knjigovođa i poreski savetnik

Kontaktiraj me putem forme, pozivom i zakaži sastanak

Nijedan problem nije nerešiv i stoga pređimo sa reči na dela. Postavite pravo pitanje i dobićete konkretan odgovor.

Ivan Obućina