Otvaranje firme u Srbiji

Table of Contents

Da li si znao/la koliko rusi vole da otvaraju firme u Srbiji u poslednje vreme? Ne maste brk samo braćuške rusi, tu su i zapadnjaci, švabe, taljani i ameri. Meni ovo zvuči kao neki dobar početak vica iz devedesetih, ali zapravo nije. Caka je u tome da je veoma lako otvoriti fimu u Srbiji danas, pa svi to rade. Budimo realni mi smo trenutno, tranzitna zemlja u ovakvim situacijama, jer nismo uveli sankcije Rusima. Ali današnja tema je otvaranje firme ne politika i zato ći ovu temu obraditi do detalja. Konkretno, biće priče o otvaranju DOO-a i preduzetnika. 

Skuvaj kaficu ili čaj i saznaj koliko je lako da otvoriš firmu. Jel kad može jedan stranac koji ne zna na srpskom da kaže “dobar dan“ da otvori firmu, zašto onda ti ne možeš. Sad bi moja žena rekla, “Baćuška da 500 jevreja i neko drugi mu otvori firmu“. Jeste, ali on nema pojma kako i šta se radi u njegovom biznisu, a ti trebaš da budeš involviran u posao od prvog trenutka. Moje iskustvo mi govori da svi koji su od samog početka bili 100 posto zainteresovani za svoj biznis i involvirani u svaki njegov segment su i uspeli. Elem, kaže ovako.

Postoje dva načina da se otvori firma u Srbiji

Relativno skoro smo svi dobili mail od APR-a u kome kažu da se od 17 maja 2023 godine registraciona prijava može predati ISKLJUČIVO u elektronskoj formi. Lepo ti ih ja okrenem pre neki dan telefonom i pitam, kažu može i preko šaltera, tako da smatram da je ovo neka međufaza, zasad. Postoje dva metoda, to je online putem portala APR-a, što je mega lako, jer ako zapne pozoveš ih telefonom i sve ti pojasne. Postoji i staromodna metoda, tkz. peške metoda, odlaskom na šalter APR-a!

Kod nas može i online osnivanje

U Srbiji firma može da se registruje online. Elektronska registracija se radi putem aplikacije APR-a uz pomoć elektronskog sertifikata. Pre nego što kreneš da skakućeš od sreće moraš da znaš da tu postoji kvaka. Postoje takozvani preduslovi za online registraciju, a to su:

  •  Kvalifikovani elektronski sertifikat koji je izdat u Srbiji
  • Instalirana aplikacija Nexu APR koja je besplatna
  • Neku od platnih kartica. Visa, MasterCard ili DinaCard. Ako imaš mBanking ili online banking, to je pesma.

I dalje može da se otvori na šalteru APR-a

Ja više volim peške, jer do 11:30 rade pravnici u APR-u koji uvek pomoglu oko registracije. Pogledaju dokument i navedu te da ispraviš grešku, ukoliko je naravno ima. S druge strane online, nema ispravke, ali dobro nema puno prostora da pogrešiš.

Ja više volim peške, jer do 11:30 rade pravnici u APR-u koji uvek pomoglu oko registracije. Pogledaju dokument i navedu te da ispraviš grešku, ukoliko je naravno ima. S druge strane online, nema ispravke, ali dobro nema puno prostora da pogrešiš.

Ovako se osniva DOO

Otvaranje preduzetnika je prosto kao pasulj

Want to keep up with our blog?

Get our most valuable tips right inside your inbox, once per month!

Povezani tekstovi

Najčešće pretrage, Osnivanje preduzeća, Uncategorized